Értesítünk a nap 2-3 legfontosabb cikkéről. Legyél képben! Jöhet?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Szélsőjobboldali nacionalisták felgyújtottak egy közösségi házat Thessalonikiben

Vasárnap mintegy 100 000 szélsőjobboldali és görög nacionalista vonult utcára Thessalonikiben a Macedónia név használata ellen. A demonstrációt a régió vallási vezetői, a konzervatív párt és a neofasiszta Arany Hajnal párt támogatta. A tömeges tüntetés célja az volt, hogy a Macedón Köztársaság hivatalosan is változtassa meg a nevét. A jobboldali tüntetők Nagy Sándor szobránál gyülekeztek.

Kép eredetije: Athens Indymedia

A demonstráció során egy nagyobb, fasisztákból álló csoport elindult a helyi baloldali szervezet, a Libertatia szabad közösségi háza felé, amit a városban az „Iskolaként” ismernek, hiszen otthont adott kultúrának, baloldali aktivizmusnak, munkásoknak, hajléktalanoknak és menekülteknek is. A ház évek óta független szolidaritási térként működött anarchista, antifasiszta és antikapitalista törekvések számára, ahol bárki menedéket találhatott, akinek szüksége volt rá. A szervezet hivatalos nyilatkozata szerint mintegy 60–70 fasiszta Molotov-koktélokkal kezdte dobálni az üres épületet, ami végül lángra kapott, és teljesen megsemmisült. A tűzben szerencsére senki sem vesztette életét. Ebben az időszakban csak azért nem tartózkodtak emberek az épületben, mivel ellentüntetést szerveztek a nacionalista erőkkel szemben, ezért ezt kihasználva gyáva módon támadták meg az épületet. A szemtanúk szerint a gyújtogatók fasiszta és rasszista szlogeneket kiabáltak, és a szélsőjobboldali Arany Hajnal párt szórólapjait szórták szét a környéken, ezért feltehetőleg a pártnak köze volt a direkt támadáshoz. További jelentések szerint a helyszínen lévő álruhás rendőrök támogatták a fasiszták törekvéseit, megakadályozva a Libertatia embereit abban, hogy segíteni tudjanak a kigyulladt házon. Ezt számos videófelvétel is bizonyítja, amin jól látható, hogy a rendőrök semmit sem tettek annak érdekében, hogy megfékezzék a fasiszták támadásait.

A jobboldali nacionalista „Macedónia Macedóniáért” kampány újabb lehetőséget biztosít a szélsőséges jobboldali erők számára, hogy politikai tőkét kovácsoljanak a kártékony ideológiájuk számára, és újabb támadásokat készítsenek elő civilekkel szemben. Ezzel pedig tovább szítják a konfliktust a görög és a macedón nacionalisták között a térségben.

A Libertatia nyilatkozatában leszögezte, hogy az elvtelen fasiszták gyáva támadásai nem fogják megállítani őket abban, hogy továbbra is elszántan harcoljanak a társadalmi igazságosság és egyenlőség mellett. Az Arany Hajnal párt neve nem először köthető erőszakos, terrorista cselekményekhez, hiszen az ismert baloldali rapper Pavlos Fyssas kegyetlen meggyilkolását is az egyik tagjuk kezdeményezte.

Olvass tovább!