Értesítünk a nap 2-3 legfontosabb cikkéről. Legyél képben! Jöhet?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

A berlini technoszcéna összehozta az év legnagyobb AfD-ellenes tüntetését

A tegnapi napon nem az AfD támogatóinak rasszista és gyűlöletkeltő szlogenjeitől volt hangos Berlin városa, hanem a mindent elsöprő technótól, amivel a helyiek el akarták fojtani a szélsőjobboldali párt idegengyűlölő tombolását. Az AfD szimpatizánsai ugyanis hatalmas tüntetést szerveztek hétvégére, amit a helyi militáns baloldali erők minden erővel megakadályoztak. Végül a hangfalakat vetették be az újfasisztákkal szemben.

Hétvégén több ezren vonultak utcára Berlinben a szélsőjobboldal mellett és ellen is: a német rendőrség Twitteren erősítette meg, hogy paprikasprayt kellett bevetniük, hogy megelőzzék a neonácik és az ellentüntetők összecsapását. Az ellentüntetők az „Állítsuk meg a gyűlöletet, állítsuk meg az AfD-t!” molinó mögött gyülekeztek, hogy megakadályozzák a szélsőséges, bevándorlóellenes, rasszista és iszlamofób AfD-szimpatizánsok menetelését. A szélsőjobboldaliak a szokásos receptet követve nacionalista színekben üvöltözték a gyűlölködő szlogeneket, és hogy Merkelnek mennie kell, amit azonban elnyomott a hihetetlen hangerőn menetelő techno-konvoj.

Külön érdekesség, hogy ez volt a szélsőjobboldal legnagyobb megmozdulása a német fővárosban azóta, hogy az AfD lett az egyik legnagyobb ellenzéki párt. Az AfD vezéralakjai, Jörg Meuthen és Alexander Gauland elvileg beszédet mondtak volna a demonstráción, a szervezők pedig mintegy 5 ezres tömegre számítottak. Végül a nem túl nagy érdeklődést azzal magyarázta a párt, hogy sokan szégyellnek megjelenni az AfD színei mögött. A szélsőjobboldaliak kedvét az is hamar letörte, hogy a többezres várt tömeg éppen az ellentüntetésen sorakozott fel, amelyet a helyi autonóm szervezetek, az Antifa, a technoclubok, a munkás-szakszervezetek, diákszövetségek és egyéb jogvédő civil szervezetek hoztak össze.

A forró berlini nyári napon több ezren lengették a szivárványos lobogókat és üvöltötték, hogy „nemet a rasszizmusra” és „nácik takarodjatok” a techno-konvojok kíséretében. A legnagyobb és legzajosabb ellentüntetést Berlin legendás techno-szcénájának képviselői, mintegy 100 techno club szervezte. A hangos techno-felvonulás célja az volt, hogy „basszussal zavarják el az AfD-t”. A szervezők hivatalos nyilatkozata szerint „[a] berlini clubkultúra mindent megtestesít, amit a nácik nem”; „Progresszívek vagyunk, queer, feminista, antirasszista, nyitott és színes, és még unikornisaink is vannak” – nyilatkozták.

A helyi Antifa weboldalaira is felkerült a felszólítás, hogy „meg kell akadályozni a szélsőjobb tombolását minden lehetséges eszközzel”. Ez az eszköz végül az örökké radikális művészeti forma, a techno volt, és sikeresnek bizonyult.  Berlin lakossága újra bebizonyította, hogy nem adnak semmiféle teret a gyűlöletnek, és aktívan lépnek fel a fasiszta ideológiák burjánzása ellen.

A berlini rendőrség mintegy 2000 rendőrt vezényelt ki a hétvégén a rend fenntartására.

Olvass tovább!