Értesítünk a nap 2-3 legfontosabb cikkéről. Legyél képben! Jöhet?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Szabad olvasni, de mit? Könyvheti könyvajánlónk!

 

„Éhes ember, nyúlj könyv után: fegyver az.”

Bertolt Brecht

 

Holnap kezdődik a 89. Ünnepi Könyvhét a Vörösmarty téren, miközben a Margó Irodalmi Fesztivál is lelkesen zajlik. Ebből kifolyólag olyan, szerintünk értékes és érdemes tudományos és szépirodalmi könyvújdonságokat ajánlunk, amire feltétlenül megéri lecsapni a kiadók standjainál a következő napokban. Már csak azért is, mert még hónapokig erről fogunk beszélni: a forradalom a könyvtárban kezdődik!

 

JAK-füzetek: Németh Bálint, Simon Bettina, Szeles Judit és Baróthy Zoltán

 

A József Attila Kör méltán népszerű JAK-füzetek sorozat hagyománya 2018-ban a Magvető Kiadónál folytatódik, rögtön a fiatal irodalom leginkább figyelemre méltó költőinek és íróinak műveivel. A JAK mindig is a pályakezdő tehetségek támogatását tűzte ki célul, éppen ezért feltétlenül ajánljuk a Könyvhétre megjelenő füzeteket mindazok számára, akik kifejezetten a fiatal magyar irodalom iránt érdeklődnek. Simon Bettina Strandja ráadásul debütáló kötet, Németh Bálint neve pedig eddig is ismerősen csengett a kortárs költészet rajongóinak.

 

Fehér Renátó: Holtidény

 

„Ha nincs, nem lesz háború, mi kit fogunk legyőzni?” (részlet a kötetből) Elég annyit mondani, hogy Fehér Renátó éppen Bonnie Tyler magyar hangja? Ugyan a Megvető Kiadó gondozásában megjelent kötet a Könyvhétnél lényegesen korábban jelent meg, de számunkra egy abszolút must-have minden tekintetben. Politikum és esztétikum találkozása a javából, hiszen Fehér Renátó sosem vállalkozik kevesebbre, mint a Ká-Európa-i „életérzés” feltárására.

 

Babiczky Tibor: Félbehagyott költemények

 

Nem vitás, hogy a töredékesség korát éljük. Miért is hagy félbe az ember egy verset? Vajon választ kaphatunk erre a kérdésre a kötetből? Babiczky Tibort aligha kell bemutatni, hiszen eddig számos kiemelkedő verseskötetet és egy regényt is publikált, jelenleg pedig a Libri Kiadót erősíti. Ha a Warholra emlékeztető extravagáns borító nem győzött meg, akkor érdemes lesz belelapozni. Szerintünk megéri.

 

Mán-Várhegyi Réka: Mágneshegy

 

A minőségi magyar próza rajongói számára kötelező olvasmány az elmúlt évek egyik legígéretesebb női szerzője, Mán-Várhegyi Réka regénye. A regény az értelmiségi lét és a nőként való írás kihívásait tárja fel a magyar társadalomban. Az egyedülálló hangulatú Boldogtalanság az Auróra-telepen teljes joggal halmozta a sikereket az olvasók körében is, az idei Könyvhéten pedig végre a kezünkbe kaphatjuk a folytatást!

 

Krusovszky Dénes: Akik már nem leszünk sosem

 

Krusovszky Dénes összetéveszthetetlen alkotói stílusát már jól ismerjük, éppen ezért várjuk nagy lelkesedéssel az új regényét. A regény kiindulópontja egy 1956-os kisvárosi tüntetés, a szövevényes történetben pedig egészen egy 2017-es agyvérzésig jutunk. Június 9-én a kötetbemutatóra is érdemes lesz ellátogatni a Margó Irodalmi Fesztiválra!

 

Gerőcs Péter: Ítélet legyen!

 

Kíváncsi vagy, hogy végső soron mitől válik valaki „prolivá”? A könyv feltétlenül kakukktojás a felsorolásban, hiszen nem a Könyvhétre, hanem 2017 legvégén jelent meg. Ettől függetlenül Gerőcs lenyűgözően bravúros prózakötete jobb sorsra érdemes: felkavaró gondolati kavalkádját szét kell harsogni, nem pedig suttogni. Eszes, megosztó, elegáns és szórakoztató.

 

Horváth Benji: A Dicsőséges Európa

 

A Libri Kiadónál jelenik meg Kolozsvár fenegyerekének, Horváth Benjinek a legújabb kötete. A könyv misztikus borítója már önmagában figyelemfelkeltő, a szöveg pedig egy garantáltan meghatározó egzisztenciális utazásra invitálja az olvasót az egyén korlátaira és a valóság határmezsgyéire. Egyszerűen csak: kell!

 

Térey János: Káli holtak

A debreceni születésű író már önmagában intézmény a kortárs irodalomban. A Jelenkor Kiadó gondozásában jelenik meg az új kötet a Könyvhétre, aminek már a műfaját is nehéz meghatározni. Térey színházi regénye egyben szatíra és kíméletlen kritika a jelennel szemben. Elkalauzol minket a Káli-medencébe, Budapestre, Kolozsvárra sőt Isztambulba is. Művelt magyar ember számára Téreyre várakozni mindig olyan, mint esőre várni az aszályban. Üdítő és felszabadító.

 

Noam Chomsky: Rekviem az amerikai álomért

 

Noam Chomsky kötetének magyar nyelvű fordítása szintén a Könyvhétre jelenik meg a Napvilág Kiadó gondozásában. A könyv legfontosabb kérdése: szegénynek születsz, keményen dolgozol, meggazdagodsz?! Az amerikai álom mára összeomlott. Chomsky a napjainkat átszövő gazdasági és társadalmi egyenlőtlenség kérdéseit járja körül, és határozottan kritizálja a globális neoliberális hegemóniát. Chomsky műveit illetően nincs középút: vagy lelkesen kiposzterezed vele a szobádat, vagy tiszta szívből gyűlölöd. Megosztó, mert fontos dolgokra mutat rá. A kötetet június 11-én mutatják be a Politikatörténeti Intézetben.

 

Kiss Viktor: Ideológia, kritika, posztmarxizmus – A baloldal új korszaka felé

 

Szintén a Napvilág Kiadó gondozásában jelenik meg az idei Könyvhétre Kiss Viktor politikatudós legújabb kötete. A szerző nem kevesebbre vállalkozott, mint kritikailag értékelni a legfontosabb 20. századi baloldali és marxista szellemi áramlatokat, hogy utat mutasson a jövő lehetőségei felé. Kötelező olvasmány ma minden baloldali érzelmű magyar ember számára.

 

Szalai Erzsébet: Hatalom és értelmiség a globális térben

 

Hogy is van az elefántcsonttoronnyal? Idén a Kalligram Kiadó gondozásában jelent meg Szalai Erzsébet legújabb könyve, aminek a legfontosabb kérdése, hogy a globális szerkezeti változások miképpen befolyásolják a helyi és globális politikai és gazdasági hatalom egymáshoz való viszonyát, és ezek a változó hatalmi szerkezetek közvetítésével hogyan befolyásolják a társadalom életviszonyait. Fontos és aktuális mű. A szerző szombaton délelőtt 11 órától dedikál a Kalligram standjánál.

 

Böröcz József: Az EU és a világ – kritikai elemzés

 

Szintén a Kalligram Kiadónál jelent meg Böröcz József kötete, ami soha ennél aktuálisabb nem lehetne. A könyv tulajdonképpen egy nagyon gazdag, bő 10 éves kutatómunka eredménye, ami azt vizsgálja, hogy az EU keletkezése miképpen következik a korábbi évszázadok európai történelmi jelenségeiből. Ebből megérthetjük korunk legégetőbb problémáit és válságtüneteit is. A szó szoros értelmében hiánypótló mű Magyarországon.

Olvass tovább!