Felhívás nemzetközi akciónapokra a militarizmus és a nacionalizmus ellen a Balkánról (2024. október 1–10.)

A Balkáni Szolidaritási Hálózat (Balkan Solidarity Network) gyűlése a koszovói Pristinában megrendezett Balkáni Anarchista Könyvvásáron, a militarizmus és a nacionalizmus elleni akciónapokra való felhívásról döntött, amelyekre 2024. október 1. és 10. között kerül sor. Felhívunk mindenkit, hogy szervezzen akciókat lakóhelyén, településén általa választott módon ebben az időszakban, a háború okai: a nacionalizmus, a militarizmus, a patriarchátus és a kirekesztés ellen. Felhívunk mindenkit a fegyveripar elleni akciókra, a fegyverszállítás és minden nemzeti katonai apparátus ellen, a multinacionális katonai koalíciók és a fokozódó militarizáció ellen. A korábbi évekhez hasonlóan javasoljuk,  hangsúlyozzuk szolidaritásunkat minden dezertőrrel, háborús ellenállóval és a szolgálatmegtagadókkal.

Az akciónapokra való felhívás a militarizmus és a háború ellen, a balkáni anarchista mozgalom hosszútávú erőfeszítéseiben gyökerezik , amelyet a Balkan Anarchist Bookfair 2024 pristinai zárógyűlésén újfent megerősítettünk. Ennek során hangsúlyoztuk:

A háború a kapitalista rendszer szerves velejárója.

Akár alacsony intenzitású, akár kifejlett, fontos eszközként szolgál a kapitalizmus terjeszkedéséhez, azáltal, hogy új erőforrásokat teremt a kizsákmányolás számára, mint például a föld, a tenger, az ásványi anyagok, minden élőlény vagy a fegyvergyártás és -értékesítés, mint tőke. Nem esünk abba a hibába, hogy mindezt a nemzetállamok közötti bináris konfliktusnak tekintsük, bár elismerjük ennek árnyalatait és összefüggéseit; mi ezt a konfliktust a tőke társadalmak elleni háborújának tekintjük. Az ukrajnai, szudáni, szíriai, mianmari, szubszaharai afrikai háborúk, a mexikói kartellháborúk és a többi, mind a tőke uralmának és terjeszkedésének azonos logikáját követik, amely csak halált és pusztulást hoz. Ehhez még hozzáfűzzük földrajzunk sajátosságait: Tapasztaljuk, hogy a Balkán államai nem pusztán mellékszereplői és nézői a háború látványának, hanem szerves részei annak; a Balkán teljes területe otthont ad a világ jelentős katonai létesítményeinek, gyakorlóterepet biztosít a a fegyveres erők számára, logisztikát és szállítási folyosókat biztosít a fegyverek és katonai csapatok számára és hozzájárul a technikai know-how-hoz, jelentős szerepet játszik a globális háborús manőverekben, valamint fegyvereket gyárt és értékesít világszerte, ezáltal részese és lehetővé teszi a gyilkosságokat és a népirtást. Mindeközben a magán- és az állami szektor kéz a kézben keményen dolgozik azon, hogy még a legkisebb balkáni országokat is komoly fegyvergyártó és/vagy -vásárló térségekké fejlessze, amíg a helyi társadalmakra egyre nagyobb nyomás nehezedik, hogy a jövőtől való félelem és bizonytalanság ürügyén elfogadjanak egy új, egyre militarizáltabb valóságot.

A háborús logika talán legaljasabb és legnyilvánvalóbb példája a Gázában zajló népirtás és a palesztin nép elleni támadások Ciszjordániában, ahol civilek tízezrei haltak meg és az egész régió elpusztult, mindezt folyamatosan közvetítik a képernyőinken keresztül;  a világ imperialista hatalmai és katonai-ipari komplexumai pedig támogatják, beleértve a balkáni államokat is, melyek politikai és katonai segítséget nyújtanak. A megsemmisítő és népirtó háború Gázában egyszerre idézi fel a Nyugat képességét gyarmatosító és irtóháborúk lefolytatására, és egyúttal a tömeghalált okozó politika laboratóriumaként is szolgál, felfedve, hogy az uralkodó osztályok manapság mit akarnak és mire képesek, ha kell, egész népcsoportokkal szemben.

Szolidaritást vállalunk a palesztin néppel, és ellenállásra szólítunk fel a Balkán valamennyi településén, hogy megszakítsuk a balkáni államok Izrael államnak nyújtott politikai és katonai támogatását. Tisztában vagyunk vele, hogy az ellenség nem pusztán maga a háború, hanem az azt fenntartó államok és kapitalista rendszerek is. Ismételten hangsúlyozzuk, hogy sürgősen kampányokat kell szervezni a a fegyveripar, a háború haszonlesői ellen, beleértve azokat is, akik a hadigépezetet élelmiszerrel, energiával és minden más erőforrással ellátják.

Nem szabad megfeledkeznünk az ellenállásról minden nemzeti katonai apparátus és a multinacionális katonai koalíciókkal szemben.

Folytatnunk kell a harcot minden nemzetállam és minden nemzetek felett álló politikai-, gazdasági szövetség és konglomerátum ellen, amelyek az életünket, a természeti erőforrásainkat és a területeket követelik, amelyeken élünk; a katonai mozgósítás és a hadiipar ellen, ami az általunk megtermelt javakból táplálkozik; a vezetők ellen, akik azt állítják, hogy a mi nevünkben kormányoznak, miközben kizárólag a tőkét és az uralkodó osztályokat védik. Folytatnunk kell a harcot minden ellen, ami lehetővé teszi a háborút és annak kiteljesedését.

Felismertük annak szükségességét, hogy jelen legyünk és tevékenykedjünk a nyilvános viták tereiben és különösen az anarchista és az antiautoritárius mozgalomban. A nacionalizmus és a háború falain túl! Nincs olyan határ, ami elválaszt, nincs  olyan nemzet, ami egyesít minket! Állítsuk meg a népirtást Gázában és mindenhol! Szolidaritás minden dezertőrrel!

#BalkanAnarchistsAgainstWar A Balkáni Anarchista Szolidaritási Hálózat Pristinai gyűlése,a Balkáni Anarchista Könyvvásáron, 2024. július 7-én.

Antimilitarista demonstráció 2024. október 5. Budapest, II.János Pál Pápa tér, Vonulás: október 5. 12.00h Astoria–Blaha Lujza tér–II. János Pál Pápa tér Koncertek, beszédek: 13.ooh-tól II. János Pál Pápa tér. Facebook-esemény.