Tiltakozunk Észak-Szíria török megszállása és általában a háború ellen

Ez a cikk több mint 6 éves.

2018. január 18. és 19. között az Erdogan-rezsim hivatalosan is jóváhagyta Szíria észak-nyugati részének (aleppói kormányzóság) megszállására irányuló hadjáratát. A török kormány és hadsereg nyilatkozatai, valamint a kormányközeli média szerint a hadjárat célja az adott területek lakosságának felszabadítása az elnyomó politikai szerveztek uralma alól. Az álságos, hazug indoklás mögött a kormánypárt (AKP) önnön pozíciója belpolitikai bebetonozásának és politikai ellenfeleivel való erőszakos leszámolásának érdeke áll (elég, ha a törökországi kisebbségpárti HDP képviselőivel szemben indított koncepciós perekre vagy a Kurdisztáni Munkáspárttal — PKK — való béketárgyalások folytatásának aláaknázására gondolunk).

Az Erdogan-rezsim ugyanis az Észak-Szíriai Demokratikus Föderáció legfontosabb, közvetlen demokráciára és szövetkezeti, szociális gazdaságra építő politikai szervezeteit a saját országában működő PKK testvérszervezeteinek tekinti. Az észak-szíriai kurdok baloldali politikai képviseletét, küldöttgyűléseit, ezek katonai szövetségét, az SDF-et, amelynek egyszerre tagjai kurd, asszír keresztény és arab alakulatok, a Szíriában működő iszlamista (az Iszlám Állam, Tahrir al-Sham) terrorszervezetekkel azonosítja. A szándék nyilvánvaló: az ún. „olajág hadművelet” Törökország gátlástalan, gyilkos eszköze arra szolgál, hogy a térségben születő demokratikus politikai berendezkedést, a nemzetállam legnagyobb opponensét, azaz a demokratikus konföderációt megsemmisítse. A föderáció politikai szervezeteinek (PYD, SDF, Tev-Dem stb.) jövőjével kapcsolatosan nincs semmilyen biztosíték, viszont a jelenleg működő rendszer a kommunális gyűléseitől kezdve a municipalista városvezetési gyakorlatokig az egyedüli, amely a háborús állapotok és a környező autoritárius rezsimek közepette képes volt újító és haladó szellemben építkezni — ebben a megpróbáltató vállalkozásban részt vevő emberekre tekintettel a következőkről foglalunk állást:

  • határozottan elítéljük a török hadsereg és szíriai szövetségesei által indított megszálló hadjáratot, ami lényegében a nagytőke és a központosított hatalom struktúráiba kódolt imperatívusza a folyamatos terjeszkedésnek — a nemzetállam inherens gyarmatosító és homogenizáló tendenciáinak legpusztítóbb formája.
  • határozottan elítéljük a háborút, ami mindig offenzív, az uralkodó osztályok és a demokratikusan nem ellenőrizhető szervezetek érdekellentéteinek és/vagy érdekeinek kifejeződése. Következménye a megosztás, a rombolás és a győztesek tőkés megújulása — országuk újjáépítéséért a sokaság, a nép fizet majd a rombolóknak, akik a továbbiakban is azon lesznek, hogy a romok felett kínálkozó új helyzetben is saját képviseleti rendszerüket gyarapítsák, elzárkózva a társadalmi igazságosság, az inklúzió és a demokratikus döntéshozási modellek felkarolásáról, kibővítésétől.
  • határozottan elítéljük a társadalmi együttműködés és a kölcsönös bizalom hosszú időre való ellehetetlenülésére támaszkodó kormányzati taktikákat: a társadalmi rétegződés folyamatait felgyorsító, az osztálykülönbségeket állandóan növelő politikai „pragmatizmusok” jegyében folytatott kiegyezéseket, jelenleg folyó és jövőbéli intézkedéseket.
  • határozottan elítéljük az ún. nemzetközi közösség [USA, EU, Oroszország, Irán] hallgatását, amely mögött saját gyarmatosító céljaik — és Szíria maguk közti felosztásának — bűnrészessége áll.

E nyilatkozat alulírottai szolidaritásukat fejezik ki Afrin, Sehba és Manbij ostromolt területeinek lakosaival, áldozataival és ellenállóival, valamint a térség otthontalanná vált tömegeivel.

Fotó: Kömüves Dániel. A Pécsi Akciócsoport csütörtöki szórólapozása a Széchenyi téren

Aláírók:

127 filozófiai önképzőkör

Ⓐcasă Cluj

A szem szerkesztősége

Apertúra online periodika

Comunitatea Mahala

Critic Atac

Láthatatlan Kollégium

Mâna de Lucru

Mérce

Tett. Digitális/Radikális

tranzit.ro /Cluj /Kolozsvár

Dreptul la Oraș

Alex Cistelecan

Alexandru Liță

Alexandru Predoiu

András Csaba

Antal Attila

Bíró Noémi

Bordás Máté

Bozsoki Petra

Brassay István

Dankuly Csaba

Dankuly Levente

Demény Péter

Farkas Arnold Levente

Fehér Renátó

Fogler Tibor

Gegő Virág

George Zamfir

Grecu Cristian-Dan

Jakab Villő Hanga

Kántor Zsolt

Konok Péter

Kömüves Dániel

Kopacz Kund

Kovács István

Kulcsár Árpád

Marno János

Marin Diana

Máthé Péter Kristóf

Ónya Balázs

Orbán Gyöngyi

Orbán János

Parászka Máté

Petruț Dávid

Sánta Miriám

Simon Emőke

Szabó Csenge

Szabolcsi Gergely

Szatmári Áron

Székely Örs

Szigeti Attila

Szigeti Csaba

Szőcs Imre

Tamás Gáspár Miklós

Tordai-S. Attila

T. Szabó Levente

Ugron Nóra

Valer Simion Cosma

Vámos Eszter

Varga Gergő

Zsurzsán Anita

Kocsis Árpád

Szabó Dorottya

Zsupos Norbert