Minden jel arra mutat, hogy Habony is a Cambridge Analyticaval dolgozik

Ez a cikk több mint 6 éves.

Most alkalmaztunk egy külön szervezetet egy nagyon-nagyon sikeres projekthez egy… egy kelet-európai országban. Senki nem tudta, hogy ott voltak: csak beszivárogtak, elvégezték a munkát, felszívódtak, és nagyon, nagyon jó anyagokat szállítottak. Van rutinunk a dologban.

Ez az idézet Alexander Nixtől, a Cambridge Analytica vezetőjétől származik, és azóta találgatjuk, hogy vajon Magyarországról beszélt-e.

Tegnap az izraeli Haaretz portál beszámolt róla a sztorit eredetileg kirobbantó Christopher Wyliera hivatkozva, hogy a CA titkosszolgálati partnere egy izraeli cég, a Black Cube.

Ennek az ügynökségnek két tagját tavaly előtt letartóztatták a román hatóságok, miután azzal vádolták őket, hogy kibertámadásokat intéztek az antikorrupciós ügyésszég vezetője ellen. (Az esetről a vs.hu írt bővebben)

Ez az ügy sokat elárul arról, ahogyan a Cambridge Analytica győzelemre segítette a román szocdemeket.

A hasonlóság kísérteties azzal, amint a magyar kormány a civil szervezetekre támad: ott is titkosszolgálati eszközöket vetettek be és megpróbálták őket tőrbe csalni.

Mi több, a titkos hangfelvétel először egy izraeli lapnál landolt, tovább erősítve a gyanút, hogy a Black Cube állhat a dolog mögött.

A hasonlóságok itt nem állnak meg: a hvg.hu már 2015 óta gyűjti azokat az oldalakat, amik álhírekbe burkolt propagandát tolatnak hirdetésekkel ötvözve, ami a CA modus operandija.

Ezen felül gyanús az is, ahogy a Fideszes propagandagépezet mennyire profi lett technikailag — és pár napja az is kiderült, hogy a Cambridge Analytica egyik terméke a kanadai AggregateIQ nevű cég szoftvere, ami pont választási kampányok kommunikációs menedzsmentjében segít.

Ha én lennék Habony Árpád, és a főnök azért fizetne, hogy a legmodernebb, legtutibb eszközökkel vigyük a kampányt, rajta tartanám az ujjamat az iparági fejleményeken.

Emellett tavaly már felröppent a hír, hogy a Cambridge Analytica mellett a Trump kampány egyik tanácsadója Habony Árpád mentora és üzlettársa, Arthur J. Finkelstein volt.

Ha itt még nem is biztos a munkakapcsolat, az egyszer biztos, hogy egymás tevékenységéről tudhattak — nem mellesleg pedig Habonyék és a CA irodája egymástól tíz percre van gyalog.

Bizonyíték persze nincs, és nem is lesz, amíg valaki nem szivárogtat — de őszintén, ezen a ponton ki lenne meglepve, ha kiderülne, hogy a Fideszesek örömmel belementek ebbe?