Hazugságvizsgáló mesterséges intelligenciát tesztelnek a magyar határőrök

Ez a cikk több mint 5 éves.

Az EU több határátkelőjén – köztük legalább egy magyaron – kezdik a gépesített határellenőrzés próba programját, tudta meg a Gizmodo.

Az iBorderCtrl rendszere egy virtuális határőr, amely a fejlesztők állítása szerint mesterséges intelligencia segítségével képes felismerni, ha a kérdéseire hazugsággal válaszolnak. Az arcfelismerő szoftver elviekben 38 „mikrogesztus” felismerésére és osztályozására képes, miközben az átkelőt a csomagjai tartalmáról kérdezi. Amellett, hogy a „Hazudj ha tudsz!” népszerű sorozatból ismerős metodikát alkalmazza, a rendszert felruházták egyedi mechanizmusokkal is a válaszadó neme-, etnikai háttere és anyanyelvi sajátosságai felismerésére is.

Aki sikeresen átmegy a robot határőr kérdésein, az kap egy QR kódot, amely biztosítja számára az áthaladást, míg a füllentésen kapottakat a gép egyre nyomasztóbb kérdésekkel próbálja majd megfogni, végső esetben pedig egy emberi határőr döntésére bízza majd a kérdést. A New Scientist információi szerint azonban teszt fázisban semmiképp sem jelenti azt, hogy egy gép megtagadhatja tőlünk a határátkelést.

A tesztfázis Litvánia, Magyarország és Görögország határátkelőin történik, hat hónapig tart és 5 millió eurós kerettel bír. A programtól azt remélik, hogy szoftveres segítséggel hatékonyabbá tehető a határátkelés abban az esetben is, ha szigorodnának annak szabályai a menekült- és migrációs válság következtében.

Az unió területén évente hétszázmillió határátkelés történik, az IBorderCtrl rendszerét pedig eddig harminc(!) emberen próbálták ki, ahol a résztvevők felétől azt kérték, hogy direkt hazudjanak a robotnak, és így produkált 76%-os pontosságot.

A hazugságvizsgálat pszichológiai nehézségeiről, a gépi intelligencia hiányosságai, a „tanult előítéletek” problémáiról nem beszélve, a hír nem szól arról, hogy az algoritmus finomításához szükséges felvételeket a határon átkelők arcairól kik és hogyan fogják tárolni és feldolgozni.

Emellett problémás az is, hogy vajon milyen fellebezési lehetősége lesz annak a későbbiekben, akiről egy robot tévesen állapítja meg a hazugságot és tagadja meg a határátkelést, vagy hogy a határőrök mennyire fognak majd vakon megbízni az egyelőre csak papíron és a fejlesztők állítása szerint ígéretes gépi ellenőrzésben.