Szélsőjobboldali tüntetők csaptak össze az antifasiszta ellentüntetőkkel Portlandben

Ez a cikk több mint 5 éves.

Hétvégén a Joey Gibson vezette Patriot Prayer szélsőjobboldali csoport a Proud Boys nevű gyűlöletcsoport tagjaival kiegészülve tartott felvonulást a kormányellenes tüntetésekről, és erős antifasiszta mozgalmáról ismert Portlandben. A beszámolók szerint a szélsőjobboldali tüntetőket sokáig nem engedték a szövetségi ügynökök elindulni, aztán amikor mégis megkezdődött a vonulás egyenesen az ellentüntetők felé indultak meg, a jelenlévő rohamrendőrök azonban nem akadályozták meg a két csoport találkozását, hanem félreálltak és hagyták, hogy az események elfajuljanak.

„Csak hagyjuk őket verekedni” – mondta a Willamette Week beszámolója szerint az egyik rendőr az esemény kezdetén, és lényegében ez is történt. Eleinte csak egymás dobálása volt jellemző és amikor eldurvultak volna a dolgok, a rendőrség elterelte a szélsőjobboldali felvonulókat, majd könnygázzal visszaszorították az ellentüntetőket. Később mindkét csoport tagjai megkerülték az elválasztásukra használt járműveket és immár tényleges verekedés alakult ki, ahol a Proud Boys tagjai zászlórudakkal és csövekkel támadtak a tojást, petárdakat és palackokat dobáló ellentüntetőkre. Az összecsapás percekig tartott mielőtt a rendőrök közbeavatkoztak volna és könnygázzal, gumilövedékkel és hanggránátokkal szétválasztotta volna a tömeget. Az események után a rendőrség visszavonta a Patriot Prayer vonulási engedélyét, így a tüntetők visszamentek a kiindulási pontjukra, ahol beszédekkel siratták a szólásszabadságot.

Patriot Prayer, Proud Boys – kik ezek?

A Patriot Prayer egy az alt-righthoz képest kevésbé szélsőséges jobboldali csoport, akik fő témája a szabad véleménynyilvánítás és a kisebb állam propagálás, és bár elítélik a rasszizmust, Donald Trump politikájának támogatói és felvonulásaik rendszeresen vonzzák a fehér felsőbbrendűség híveit.

A Proud Boys ey velük több alkalommal együtt vonuló szélsőjobboldali férfi csoport, akik a nyugati sovinizmust tartják a fő értéküknek, és kifejezetten dicsőségnek számít, ha a tagok fizikai összecsapást kezdeményeznek az ellenségként számontartott csoportokkal és személyekkel.

A Patriot Prayer és a Proud Boys nem először csapott össze az egyre erősödő antifasiszta mozgalmakkal, és az előzetes nyilatkozataik és a közösségi médiában írtak, valamint a magukkal vitt, a rendőrség által lefoglalt fegyverek (a fegyverek elvételét az egyik résztvevő nyilatkozatában külön sérelmezte) alapján most sem készültek békés vonulásra. A Rose City Antifa szóvivője meg is jegyezte, hogy nem érte őket meglepetésként az erőszak mértéke, azonban a szervezet úgy gondolja, hogy mindent meg kell tenni azért, hogy ezek a gyűlöletcsoportok ne folytathassák a tevékenységüket.