Életvezetési tanácsok kezdő antikapitalistáknak 1. – Ne dobd ki, javítsd meg!

Ez a cikk több mint 5 éves.

Gyakori kérdés az irányunkban, hogy ha antikapitalistának valljuk magunkat, akkor miért veszünk részt a kapitalista társadalomban: miért vásárolunk okostelefont, miért dolgozunk. Ezek a kérdések persze elsősorban nem őszinte érdeklődésből születnek, sokkal inkább egyfajta ironikus provokáció áll mögöttük, pedig önmagában a kérdéskör olyan, ami a különböző baloldali közösségekben is a párbeszéd részét képezi.

Ilyenkor persze nem egymás felkérdezése a lényeg, hanem inkább annak megvitatása, hogy a kapitalizmusból történő kivonulás (pl. önfenntartó kommunák alapítása) helyes irány-e, vagy inkább fel kell vállalni azt, hogy a rendszeren belül a rendszer lebontásáért tevékenykedünk.

Utóbbi út bár kétségkívül könnyebbnek tűnik, de felveti azt, hogy létezhet-e etikus fogyasztás a kapitalizmus keretein belül. A kérdés különböző rétegei önmagukban túlmutatnak ennek a cikknek a keretein, ráadásul olyan mélyen gyökerezik a politikai és/vagy vallási meggyőződéseinkben a válasz, hogy a kifejtésre nem is mernék vállalkozni.

A mi politikai közösségünk számára tulajdonképpen evidensnek tűnik, hogy a kapitalizmuson belül nincs etikus fogyasztás, innentől kezdve mindenkinek a saját lelkiismeretére van bízva, hogy mekkora engedményre hajlandó (természetesen figyelembe véve az egyén lehetőségeit).

De milyen lehetőségek állnak az ember előtt, ha a lehető legjobban ki akarja magát vonni a kapitalizmusból?  – ha eddig eljutottál, akkor biztos ez az a kérdés, ami igazán érdekel. A jó hír az, hogy a Tett legújabb sorozata éppen az ehhez kapcsolódó témákat fogja körüljárni. Lesz szó növénytermesztésről, termelői piacokról, használt cuccok vásárlásáról, etikusan működő szervezetekről, arról, hogy milyen eszközökre lehet szükséged mindezekhez.

Sorozatnyitónk apropóját a Közösségi Javítóműhely most vasárnapra szervezett rendezvénye adja, melynek keretében a résztvevők az alábbiakra számíthatnak:

  • biciklijavítás,
  • elektronikai eszközök javítása,
  • ruhák, textíliák javítása kézi varrással és varrógéppel.

De miért fontos a javítás?

Elég csak belegondolni abba, hogy hány olyan használati tárgyad ment tönkre, romlott el, vagy sérült meg az elmúlt egy évben, amit jobb esetben újrahasznosítottál, rosszabb esetben egyszerűen lecseréltél. Az, hogy ezek a tárgyak (legyenek ruhák, elektronikai eszközök, használati tárgyak stb.) könnyen és gyorsan elhasználódnak, nem véletlen: így lettek tervezve. Gyártóiknak elsősorban nem az a célja, hogy téged hosszú ideig kiszolgáló termékekkel álljanak elő, hanem az, hogy rendszeresen időközönként ugyanabból a termékkategóriából el tudjanak neked adni egyet. A matematika egyszerű: minél többet fogyasztasz, annál nagyobb lesz a profitjuk.

És ha mindez nem lenne elég, mindezek mellé a gyártók egyre inkább tesznek róla, hogy az eszközeink (itt elsősorban az elektronikai termékekre gondolok) a lehető legnehezebben legyenek javíthatóak.

Pedig több érv szól amellett, hogy megpróbáld megjavítani azt, ami elromlott:

Érdekel a környezeted? Akkor ne dobd ki a sérült ruháidat, elektronikai termékeidet, mert azok garantáltan nem fognak egyhamar lebomlani. Választhatod az újrahasznosítást, de ilyenkor tárgyaidat nyersanyagként fogják újra felhasználni, ami sokkal kevésbé gazdaságos (és sokkal szennyezőbb), mintha megjavításuk után te használnád őket tovább (arról nem is beszélve, hogy az újrahasznosítást ugyanaz a kizsákmányoló kapitalista rendszer végzi, mint ami az eredeti tárgy előállítását, és a haszon is ugyanazokhoz kerül). Nemcsak a saját fogyasztásodat és hulladéktermelésedet csökkented ezzel, de tárgyaid lényegesen jobban hasznosulnak, mint az egyszerű újrahasznosításnál!

Pénzt szeretnél spórolni? Lehet, hogy a javításhoz be kell szerezned új eszközöket, ami egyszeri nagyobb kiadással jár, de onnantól, hogy ezek a rendelkezésre állnak kinyílik a kapu előtted, hiszen nem kell drága szervizekre, vagy új termékekre költened, hanem számtalan dolgot magad is meg tudsz szerelni, ezzel kitolva tárgyaid élettartamát. Ha pedig nincs lehetőséged a szükséges eszközök, szerszámok beszerzésére, akkor a Közösségi Javítóműhelyt és a hozzájuk hasonló szervezeteket, eseményeket, helyeket neked találták ki, hiszen az ilyen jellegű rendezvényeken számtalan eszközt tudsz használni, ráadásul ehhez szakértői segítséget is kapsz.

Ezzel pedig elérkeztünk a következő érvhez: a szerelés és a javítás hozzásegít ahhoz, hogy új ismeretekkel gazdagodj és bővítsd a tudásod, amivel aztán magadnak, vagy másoknak tudsz segíteni.

Ha belekóstolnál mindebbe, akkor látogass el vasárnap a Szimpla Terembe! Ha pedig már gyakorlott szerelő vagy, és szeretnél másoknak segíteni és megosztani a tudásod, akkor keresd meg a Közösségi Javítóműhely csapatát, vagy indíts Youtube-csatornát, tematikus blogot, vagy ami tetszik.