Mi a Tett?

Ez a cikk több mint 6 éves.

2017-re a magyar levegő megváltozott. Nem egyszerűen amiatt, hogy a választás elő évébe értünk, ami a szokottnál jobban is kiélezi a közélet ellentmondásait, hanem azért is, mert az egész világunk összeomlani látszik. Kilenc évvel a gazdasági világválság után a demokrácia globális válságát éljük, a történelem vége helyett újra a történelem legborzasztóbb szakaszait.

Ez a turbulens állapot kikezdi a közép hegemóniáját: jobbról és balról is új magyarázatok, új igények merülnek fel a dolgok menetét illetően. Jelen évben azt látjuk, hogy az inga teljesen kilengett jobbra: de pont ez a kilengés az, ami lendületet ad a baloldali rendszerkritika új hullámának.

A Tett ebben a lendületben született: különböző emberek, baráti körök és tenni akarás keveredése. Ha úgy tetszik, zászlóbontás, hogy itt vagyunk, jövünk mi is.

2017-re a magyar rendszerkritikus közvélemény egyre bátrabb, egyre erősebb, még ha azt is látjuk, hogy az intézményes ellenzékünk romokban, a kulturánk megtépázott (legalábbis más országok aktív közösségeihez képest), a sarokba szorultunk vagy a megélhetésért küzdünk, miközben a „létező szocializmus” stigmáját is le kell vedlenünk magunkról.

Az építkezés viszont megkezdődött, úgyhogy jövünk mi is kövezni az utat.

Sok nagyra törő tervünk van ezzel a projecttel, és bízunk benne, hogy az építkezés alatt sok új barátra lelünk, akik csatlakoznak hozzánk — de ezekről részletekben majd később. Amolyan alaptételnek azonban a következőket tudjuk elmondani:

A reflektív média korának vége: cselekvő közösségeket kell formálnunk, ha életben akarunk maradni;
A harc már zajlik, de nem azon paradigmák mentén, amelyet a média láttatni kíván;
Aki ugyanazt ismételgeti, mint eddig, de más eredményt vár, az bolond, ezeket a reflexeket meg kell haladnunk;
Ha valaminek itthon nincs hagyománya, akkor nem legyinteni kell, hanem honosítani, amit érdemes;
Tanulunk eleink hibáiból, és merünk új módokon próbálkozni;

…és így tovább. Az alakuló krédó… alakul, amerre visz a lendület (értelemszerűen maradva a térfélen).

Nem fecsérelnék több szót az indulásra: kövessetek minket mediumon és facebookon. Az itt megjelenő hangok és formálódó rovatok úgy is magukért beszélnek majd.

Addig is mottónak parafrizáljuk az ihletőt, Kassákot: a magunk módján üvölthetünk.