Újra lecsapott a hacktivista: 2 terabájtnyi adatot publikált egy offshore bankról

Ez a cikk több mint 4 éves.

‘Sherwood’ néven publikálták twitteren azt a két terabájtnyi adatot, amit a Cayman National Bank and Trust (CNBT) szervereiről szereztek meg. Az adatbázis a bank több, mint 600 000 levelét tartalmazza, évekre visszamenőleg egészen a múlt hónapig.

Az időzítés nem véletlen: szimbolikusan Túpac Katari bolíviai forradalmár halálának évfordulója után egy nappal tették ki a zsákmányt. Mint írják, már 2016-ban feltörték a bankot, azóta zavartalanul fosztogatták és a pénz javát szétosztották (többek közt Rojavának is adtak), de most szerettek volna szintet lépni.

Phineas Fisher eddig is megosztotta azt, hogy pontosan hogyan és miért töri föl a célpontjait. Most ennél is tovább ment, és 100 000 dolláros jutalmat ajánlott föl bárkinek, aki hasonló, közérdekű célú ‘hacktivizmust’ követne el.

A logika emögött az, hogy a hackerek általában ha találnak is valami komoly rést egy céges adatbázison, általában kiegyeznek a vállalattal, így az elérhető adatok nem kerülnek nyilvánosságra. Phineas szerint ezek perverz ösztönzők, hisz a világ pénzügyi elitjének hatalmát pont az átláthatatlanság garantálja, miközben a szegényeket mindenütt megfosztják a privát szféráiktól.

A kripto-anarchista manifesztója és a feltörés mikéntje itt olvasható.

Phineas neve nálunk is ismert: korábban egy, a magyar állammal is üzletelő, állampolgárok megfigyelésére fejlesztett szoftvereket üzemeltető céget, a Hacking Teamet törte fel, előtte pedig egy másik, hasonló cégtől lopott el 40 gigabájtnyi érzékeny adatot.

Bár a Kajmán-szigeteki bankot először azért támadta meg, mert megtetszett neki a neve, az adatok azért lehetnek érdekesek, mert a Panama-akták óta nem volt ilyen mértékű feltárás az átláthatatlan offshoreba vagyonokat mentő oligarchák világáról. Bár az iratoknak következménye nem lett, a rajtuk dolgozó máltai újságírónőt felrobbantották a kocsijában.

A Kajmán-szigetek adóparadicsomnak minősül, így kedvelt helyszíne az oligarchák pénzmosási ügyleteinek. A közelmúlt nagy botránya volt a „Laundromat” (Pénzmosoda) ügy, amelyből filmet is készítettek, és nem lenne meglepő, ha a mostani adatközlés után újabb csontvázak potyognának ki a szekrényből.