Tiltás ide, tiltás oda, megint lesz Becsület Napja

Ez a cikk több mint 1 éves.

Tiltás ide, tiltás oda, megint lesz Becsület Napja,
sapka, sál, irány a budai vár!

A Becsület napja egy 1997 óta minden évben megrendezett megemlékezés Budapest náci- és nyilas védőire, akik a város ostromakor megpróbáltak kitörni az ostromgyűrűből. A megemlékezést különböző neonáci és újfasiszta csoportok tartják, korábban a Magyar Nemzeti Arcvonal, Vér és Becsület, pár éve pedig a Légió Hungária. A program szerves része az ugyanekkor megtartott Kitörés emléktúra is, amely a „hagyományőrzés” jegyében korhű öltözeteket vonultat fel. A két program együtt Európa egyik utolsó nyílt náci rendezvénye, amelyet az évek során „családbaráttá” tettek a túra révén.

A Kitörés tágabb történetéhez hozzá tartozik, hogy ezek a védők mit is védtek – az ő értelmezésükben Európát védték a kommunista fenyegetéstől és „a keleti hordáktól”, ám valójában ezekben a napokban dúlt a nyilasok vérengzése és terrorkampánya a budapesti zsidósággal szemben. A XII. kerületben álló Turul szobor is épp ezért visszataszító, hiszen ugyanezen nyilas gyilkosoknak állít emlékművet. Ezekről az eseményekről a „Gyilkosok emlékműve” című dokumentumfilm ad hiteles beszámolót.

Mi most a státusz?

A Becsület napját mindig úgy tartják meg, hogy a rendőrség és a nácik között megy a csiki-csuki a tiltások és engedélyezések kapcsán. A helyzet abszurditását jól jelzi, hogy 2022-ben a rendezvény bár be volt tiltva, a Légió Hungária a tiltás ellenére felvonult szervezetten a budai várba, amiért eljárás indult a vezetőik ellen. Az eseményekről nem sok szó esik a médiában, hiszen sem a regnáló politikai pártnak, sem a várost vezető ellenzéknek nem érdeke címlapokon látni a masírozó fasisztákat – ezért sem hallottál róla te sem.

A Kitörés túrát továbbra is megtartják, bár kisebb érdeklődés mellett, hiszen a nagy túranaptárak ajánlóiból kikerült 2022-re.

Mindez nem véletlen: 2020-ban soha nem látott méretű és hangulatú antifasiszta ellentüntetés fogadta a kitörőket, és akkora botrány kerekedett belőle, hogy a problémát többé nem lehetett a szőnyeg alá söpörni, a hatóságoknak és a túraszervezeteknek is lépniük kellett. De 2022-re kiderült, hogy a Légió Hungáriás újfasiszták nem engedik el a dolgot: a Becsület napja számukra a legfontosabb erődemonstráció, ahová az egész országból érkeznek az elvbarátaik, sőt, külföldi „bajtársaik” is, akik ilyenkor túrázhatnak egyet a nagyapa egyenruhájában.
Idén már háromszor megtiltotta a rendőrség a gyülekezést a kúria korábbi határozatára hivatkozva. Ebből az egyik megemlékezést már a „zsidó áldozatok” nevében próbálták beadni a nácik. De a felületeiken úgy hirdetik, hogy a rendezvény biztosan meg lesz tartva.

Mit jelent ez?

A Becsület napja és a Kitörés pont azért tudott évek alatt akkorára nőni, mert körbe volt kussolva a nyilvánosságban: mintha a probléma eltűnne, ha nem nézünk oda. Ehhez képest a magyar újfasiszták újra és újra megtalálják az eszméikre fogékony embereket, és pont az ilyen rendezvényeken keresztül tudnak nőni és toborozni.

A 2020-as ellentüntetés és mozgósítás viszont megmutatta, hogy a közvélemény ellenében is lehet eredményt elérni, és hogy a kellőképpen nagy botrány képes kierőszakolni válaszlépéseket az érintett szervektől és szervezetektől. Ez azt jelenti, hogy most nem szabad elengedni a dolgot, és elégedetten hátradőlni: a hatalom továbbra is azt szeretné, ha ez a „kellemetlen affér” inkább el legyen sikálva. Az ilyen gusztustalan hullarablással szemben nem véd meg a rendőr: nekünk kell továbbra is nyomást gyakorolnunk, zajt csapnunk, és elküldeni az újfasisztákat a gecibe.

Mit tudsz tenni?

A 2023-as Becsület napja Február 11-én lesz, szombaton. Feltehetőleg ismét a budai várban vagy a közelében, de a részletek általában az utolsó utáni pillanatban derülnek ki. A legfrissebb információk érdekében kövesd be a @Antifasiszta_hun telegram csatornát.

Arra kell idén is számítani, hogy egymásnak ellentmondó információk fognak keringeni, és sok ember keres majd kifogást arra, hogy aznap inkább otthon maradjon úgyse számít alapon. Amit tenni tudsz, hogy beszélgetsz erről a barátaiddal, terjeszted a hírét, és csapatba szervezitek magatokat, hogy a rendezvény napján Budapesten legyetek a megfelelő helyen és időben. Nagy segítség az is, ha minden eszközöddel hírt adsz a rendezvényről, az ellentüntetésről, ha felvilágosítod a körülötted lévő embereket a magyar fasisztákról és a legfontosabb rendezvényükről.

Viselkedési és öltözködési szabályzat

Budapesten nincs olyan hét, hogy ne lenne tüntetés, és a legtöbb „baráti média” támogatása mellett zajlik. Ez azt jelenti, hogy egy békés demonstráción az emberek szívesen mutogatják az arcukat, hoznak vicces táblákat, rakják ki hogy kint voltak Facebookra, mert súlyos retorzió nem érheti őket.

A Becsület napja esetében ezek a szabályok nem érvényesek.

Nem barátunk a média (főleg nem a jobboldali), amely belőlünk akar démont faragni és az újfasisztákat kedves hagyományőrzőkként beállítani.
A neonácik sem virágot szedő hippik, szervezettek, tüntetés után is hajlandóak megtámadni, fenyegetéseket küldeni, stb.
A rendőröket úgy vezényelik ki, hogy a két társaság véletlenül se érintkezzen, viszont az ilyen „érintkezések” után az ellentüntetőt fogják garázdasággal megvádolni.

Ezekből következik, hogy a saját érdekedben bizonyos viselkedési normákat ha nem is várunk el, de melegen ajánlunk:

* Ne hivalkodj az interneten azzal, hogy mekkora antifa vagy, pláne nem nyilvános Facebook posztokban, mert könnyen lenyomoznak – megtalálnak;
* Nem viccből próbálunk minél többen egyszínű, fekete ruházatban lenni – így nehezebb minket megkülönböztetni;
* Bár tilos eltakarni a törvény szerint az arcod, mi nem szeretnénk, ha nálunk kapnád el a COVID-ot, és ezt a rendőrség is megérti;
* Ha lehet ne egyedül gyere és mászkálj, ne szakadj le a nagyobb csoporttól;
* Végezetül: megkérünk hogy párt vagy ország zászlaját ne hozd ki. Ez nem pártrendezvény. A szovjet antifasiszta jelképek esetében számíthatsz arra, hogy nem mindenki fogja őket kitörő örömmel fogadni, kivéve persze a szélsőjobbos sajtót, akik majd ezen fognak csámcsogni hetekig.

A facebook esemény itt.

Kövess minket, gyere velünk:

telegram
linktree
Instagram: Autonomiahun

És oszd meg ezt a cikket!