Hangok a megszállás ellen a frontvonalból: interjú palesztin anarchistákkal

Az interjút a Black Rose Anarchist Federation  készítette a Fauda palesztin anarchista csoport tagjaival a Gázai övezet izraeli bombázása idején.

Palesztina 75 éve tartó izraeli megszállásának újabb, még borzalmasabb szakaszában fontos, hogy az etnikai tisztogatás ellen küzdő palesztinoknak is platformot adjunk.

A Black Rose / Rosa Negra (BRRN) felkereste a magát palesztin anarchista szervezetként azonosító ciszjordániai központú kis csoportot, a Faudát, hogy megismerjük a jelenlegi háborús helyzetről alkotott véleményüket. A Fauda egy új csoport számunkra, amelyről az itt bemutatott interjún és a nyilvános csatornáikon fellelhető információkon túl nincs több ismeretünk. A Fauda politikájáról, stratégiájáról és tevékenységéről való saját korlátozott tudásunk miatt az interjú közzététele nem jelenti a teljes támogatásukat. De reméljük, hogy ez az interjú egy lépés lesz az amerikai forradalmárok és a palesztinai harcos fiatalok közötti további kapcsolat megteremtésében, valamint egymás jobb megismerésében és megértésében.

Függetlenül attól, hogy politikánkban vannak-e hasonlóságok vagy különbségek, úgy gondoljuk, hogy meg kell hallgatnunk az USA által finanszírozott etnikai tisztogatással szembeni erőszaknak ellenálló harcosok nézőpontját. Reméljük, hogy ez a rövid interjú hozzájárul az imperializmus és a telepes-kolonializmus aláásására irányuló munkánk megerősítéséhez.

Az interjú tartalmát a fordítás egyértelműségét szolgáló szerkesztésen kívül változatlanul közöljük. Szeretnénk köszönetet mondani palesztin és arabul beszélő barátainknak az interjú elkészítésében és fordításában nyújtott segítségükért, és köszönetet mondani a Fauda képviselőjének is, aki a rendkívüli bizonytalan helyzet és a folyamatos bombázás ellenére figyelmesen válaszolt kérdéseinkre.

Mesélnél nekünk a csoportotokról,a tevékenységetekről, mi különbözteti meg a Faudát más palesztin politikai csoportoktól, mint például a DFLP, a PFLP, a Hamász, a Fatah stb. ?

Csoportunk a „Palesztinai Fauda Mozgalom” néven ismert, Palesztinában és azon kívül élő fiatal aktivistákból és akadémikusokból áll.

Célunk, hogy egyesítsük a különböző politikai és intellektuális eszmékkel és irányzatokkal rendelkező erőket, és az igazságtalan megszállás és a rasszista cionista gondolkodás elleni küzdelemre összpontosítsuk őket Palesztinában. Ezért jó kapcsolatban állunk zsidó vallású, áttért, muszlim, keresztény és más fiatalokkal is.

A lényeg az, hogy sok palesztin ellenzi a cionista megszállás rasszista és igazságtalan cselekedeteit, de nem találnak egyetlen tengelyt sem, amely körül egyesülni tudnának. Ezért azt látjuk gyakran, hogy ahelyett, hogy a rasszizmus és a cionista apartheid rezsim elleni küzdelemre összpontosítanának, inkább egymással küzdenek.

Mi itt a különböző felek közötti közvetítő szerepét játsszuk, hogy a palesztinok összes lehetőségét és képességét egyesítsük az apartheid rezsim elleni küzdelemben.

Különböző tevékenységeket végeztünk, többek között tanítottuk a palesztin fiatalokat a harcra, a harc módszereire és az anarchista gondolkodásra (oktatási csoport). Virrasztások és tiltakozások koordinálása, némelyik békés, némelyik fekete blokk formájában (végrehajtó csoport). Hírek közzététele és minden, ami Palesztinával és a palesztin néppel kapcsolatos, valamint azzal, hogy mit tesz az izraeli hadsereg és a biztonsági erő. Beszámolunk az egyéni és társadalmi szabadságjogok elnyomásáról, a palesztin házak lerombolásáról, a gyermekek megöléséről, a palesztin népet sújtó mészárlásokról és népirtásról és így tovább (híradó csoport). Fontos információk terjesztése Palesztina történelméről, a palesztinizraeli konfliktus történetéről, és azokról az intellektuális, gondolkodásbeli különbségekről, amelyekkel az új generáció találkozhat a múltjával szembesülve. Itt egy ádáz médiaháborúval állunk szemben, amely elferdíti a tényeket és Izrael javára fordítja azokat. Mint tudjátok, Izraelnek vannak olyan csatornái, amelyek éjjel-nappal arab nyelven sugároznak, hogy elferdítsék a történelmi tényeket és terjesszék a hamis narratívájukat a múltról és arról is, ami jelenleg történik (média csoport).

Talán ennyit röviden a palesztinai Fauda mozgalomról.

Mit szeretnétek elmondani, hogy az Egyesült Államokban élő elvtársak tudjanak a jelenlegi palesztinai helyzetről?

Ezzel a kérdéssel kapcsolatban azt szeretném mondani minden testvérünknek szerte a világon, nem csak az Egyesült Államokban, hogy soha ne bízzanak abban, amit a globális médiabirodalom mond, mivel mindig is láttuk, hogy az miképp torzítja el a híreket és fordítja a globális gyarmatosítás és a cionista megszállás javára.

Itt Palesztinában szenvedünk. Szenvedünk attól, hogy megfosztanak bennünket az élet minimális követelményeitől. Szeretném, ha tudnátok, hogy nincs olyan nap biztosíthatlak titeket, szó szerint , hogy az izraeli hadsereg ne tartóztatna le egy fiatal palesztin férfit vagy nőt az utcán sétálva.

A ciszjordániai palesztin területek szinte naponta szenvednek áram- és vízkimaradásoktól. Az izraeli hadsereg évek óta igyekszik erőszakkal kiüríteni egyes palesztin területeket, hogy elfoglalja őket, és új településeket építsen ott. Régebben a hadsereg az összes elnyomó és erőszakos módszert alkalmazta, hogy kiürítse ezeket a területeket és kiszorítsa a palesztinokat a földjeikről, de mostanában azt látjuk, hogy  inkább „puha politikát” folytatnak, de a céljuk ugyanaz, mint korábban, azaz az erőszakos kitelepítés. Ez a „puha politika” abból áll, hogy hosszú időre kikapcsolják az áramot és a vizet, nem gyűjtik össze a hulladékot ezekről a területekről, ahol így bűz terjeng, átfogó katonai gyakorlatokat indítanak ezen területek közelében, hogy kárt okozzanak az ott élő palesztin lakosságnak, és más embertelen intézkedéseket hajtanak végre a cionista megszállók. Ez csak egy nagyon kis része annak, ami egész évben történik Palesztinában, különösen Ciszjordániában.

Jelenleg ennek az erőszakos háborúnak a része, hogy az izraeli biztonsági erők nagyszámú civilt tartóztattak le Ciszjordániában minden konkrét vád nélkül, mert félnek az ottani összecsapások kirobbanásától. Képzeld el, hogy otthon ülsz a családoddal, és hirtelen izraeli katonák lépnek be, fegyvert szegeznek rád és mindenkire, letartóztatnak anélkül, hogy bármilyen bűncselekményt is elkövettél volna. Itt pontosan ez a helyzet, de bárcsak pusztán letartóztatások lennének. A letartóztatásnak sok esetben a súlyos kínzás is része a börtönökben, sőt ennek a rendszerszintű gyakorlatnak halálos következményei is vannak.

Szeretném, ha tudnátok még valamit, mégpedig azt, hogy a Palesztin Hatóság és Mahmúd Abbász elnök egyáltalán nem képvisel minket, a palesztin népet!  Mi elutasítjuk a hatóságot és elutasítjuk Abbászt és minden miniszterét. Nem tudom, hallottatok-e a cionista megszállók és a Palesztin Hatóság közötti biztonsági koordinációs megállapodásról. Évekkel ezelőtt a Palesztin Hatóság kötött egy megállapodást, amely a megszálló erők biztonságát szolgálja. Ez azt jelenti, hogy minden fiatal palesztin aktivistát, aki így vagy úgy harcol a cionista megszállás ellen, és a megszálló hadsereg nem tudja letartóztatni, a Palesztin Hatóság üldözi, elfogja és átadja őket a megszállóknak, de ezután senki sem tudja, mi lesz annak a fiatal fiúnak vagy annak a lánynak a sorsa. Ezek [a Palesztin Hatóság] nem minket képviselnek, és más palesztinokat sem. Palesztina utcáin teljes elutasításban részesülnek, de sajnos az ENSZ hivatalosan és nemzetközileg elismeri, és az Amerikai Egyesült Államok is támogatja őket.

Milyen volt az elmúlt hét személyesen a ti számotokra?

Ez nem az elmúlt hét kérdése, testvérem! Egész évben az elnyomás, az egyéni és társadalmi szabadságjogoktól való megfosztottság állapotában élünk. Igen, az elmúlt héten sokkal több tragédia és fájdalmas hír volt, mint az azt megelőző hónapokban. Számos rokonunk és barátunk halálhíréről értesültünk palesztin területekről. Ez nagyon fájdalmas. Sok barátunk van Ciszjordániában és Gázában. A gázai palesztin lakosság most különösen veszélyes helyzetben él. Több mint három napja már, hogy [az izraeli megszálló erők] kikapcsolták az áramot és a vizet a Gázai övezetben. Amikor az áramszolgáltatás megszűnik, számos szociális szolgáltatás is leáll, különösen a kórházak. Gáza lakosságát éjjel-nappal bombázzák. Még az éjszaka közepén is bombáznak, Izrael teljes blokád alatt tartja ezt a területet. Az emberek nem tudnak elmenekülni. A megszállók megakadályozzák, hogy a humanitárius segélyek eljussanak Gázába. Megtiltják az élelmiszerek, a víz, a gyógyszerek és minden más eljuttatását. Gáza egy börtönné vált, amit mindenütt és minden oldalról bombáznak. Képzeld el, hogy egy anya látja, hogy a kisgyermeke megsérül és vérzik, de az áramszünet miatt nincs kórház, amely ellátást tudna nyújtani neki . Hogyan írnád le ennek az anyának az érzéseit?

Testvérem, szavakkal nem lehet leírni azt, ami itt történik. Ez a terület pokollá vált a megszállás és a cionizmus jelenléte miatt.

Szerintetek mely palesztinai mozgalmak jelenthetik a reményt a palesztinok jövője szempontjából, és miért? Például a Nábluszi Oroszlánbarlang[1] vagy a különböző munkásszervezetek küzdelmei?

Olyan ifjúsági mozgalmakra van szükségünk, amelyek hisznek a lehetséges felszabadulásban, és azon dolgoznak, hogy egységet teremtsenek a többi palesztinai mozgalommal és irányzattal. A tapasztalat bebizonyította, hogy egyetlen mozgalom sem képes egyedül olyan nagy eredményt elérni, amely Palesztina felszabadításához vezetne. Mindannyiunknak foglalkoznunk kell egymással, legyen szó muszlimokról, zsidókról, keresztényekről, konvertitákról, anarchistákról és más irányzatokról, amelyek a palesztin színtéren léteznek. Amire mi törekszünk az, hogy mindenkit egy zászló alatt és egy céllal hozzunk össze, ami a cionizmus elleni küzdelem, Palesztina felszabadítása és szabadságunk helyreállítása. Természetesen sok mozgalom létezik a palesztin színtéren, köztük az Oroszlánbarlang is. Az Oroszlánbarlang nem az egyetlen mozgalom. Sok más irányzat és mozgalom van, beleértve a munkásszervezeteket is, amelyek minden energiájukkal küzdenek, de a szigorú biztonsági intézkedések és a megszállás, valamint az áruló Palesztin Hatóság által gyakorolt szisztematikus elnyomó politika miatt nem láthatóak és nem jelentősek a nyilvánosságban, mivel mindig óvatosnak és körültekintőnek kell lenni. Emiatt nem volt lehetőségünk hang- vagy videóinterjút készíteni veletek sem.

2021-ben Ciszjordánia és Gáza egész területén a palesztinok, sőt még azok is, akik izraeli állampolgárok,  a palesztin családok kilakoltatására reagálva általános sztrájkban vettek részt Sejk Dzsarrában. Milyen szerepet játszhatnak a munkabeszüntetések és az általános sztrájk ebben az időszakban?

Úgy gondolom, hogy Izraelben már túl vagyunk az általános sztrájkok szakaszán. Természetesen nem akarom tagadni a sztrájkok fontosságát és hatékonyságát, de az itteni helyzet és a tapasztalatok azt bizonyítják, hogy az egyetlen megoldás a harc, sőt a fegyveres harc az apartheid rendszer ellen.

A megszállók nem haboznak bárkit üldözni, bármilyen bűncselekményt és igazságtalanságot elkövetni.

Ha van is egy szakmád vagy egy boltod, és sztrájkolsz, a következménye az lesz, hogy elveszik a boltodat és egy cionistának adják, vagy kirúgnak a munkahelyedről, és így egy cionista veszi át a munkád. Ilyen egyszerű!

Az itteni körülmények teljesen mások, mint nálatok az Egyesült Államokban, testvérem.

Mit gondolsz, van remény arra, hogy a munkásosztálybeli izraeliek nagy része valaha is felhagyjon a cionizmussal – ahogyan az anarchisták és szocialisták tették –, vagy úgy gondolod, hogy ehhez a telepes gyarmatosításhoz való kötődés túl erős, hogy valaha is le tudják győzni?

A cionisták, akik itt vannak a palesztin területeken, azon ideológiai elv alapján jöttek ide, hogy ez a föld az ő földjük, és hogy a zsidó nép a kiválasztott nép. Természetesen mindenki, aki hisz ebben az elvben és elfogadja ezt az ideológiát, nem tudja egykönnyen feladni a cionizmust, és nem ismeri el mások szabadságát és az emberek közötti egyenlőség elvét.

De mi különbséget teszünk a cionizmus és a judaizmus között. Vannak zsidó barátaink, akik beszélnek héberül és hisznek a Tórában, de nem hisznek a cionizmusban, sőt segítenek a megszálló erők elleni tevékenységünkben. Ezért igen, reméljük, hogy ezeknek az embereknek a száma növekedni fog, és hogy sokan közülük, különösen a munkásosztályban, felhagynak ezzel a rasszista ideológiával, amelynek egyáltalán nincs köze a judaizmushoz. Tárt karokkal várjuk és fogadjuk őket, és együtt tudunk velük dolgozni és békében élni.

Szerinted melyek a leghatékonyabb szolidaritási cselekedetek a palesztinai felszabadítás érdekében, amelyeket az amerikai elvtársak megtehetnek?

Szerintem a legfontosabb dolog, amit tehetünk, az a palesztinok médiatámogatása. Elmagyarázhatjátok az Egyesült Államokban élő embereknek a palesztin kérdést úgy, ahogy van, nem pedig a hamis izraeli narratíva szerint. Közzétehetitek a Palesztináról szóló híreket és eseményeket. A palesztin honlapokon számos videó és kép található a megszállók mindennapi bűntetteiről. Ezeket a híreket az Instagram oldalunkon @fauda_palestine és a Telegram csatornánkon @fauda_ps is közzétesszük. Lefordíthatjátok ezeket a híreket, és eljuttathatjátok a tényeket az Egyesült Államokban élő testvéreinknek. Ne a hivatalos média és az amerikai és izraeli csatornák legyenek az egyetlen forrásotok, ahonnan tájékozódtok és követitek az eseményeket. Kövessétek a palesztin médiát is. A palesztin média nagyon nagy médiafölénnyel néz szembe. Próbáljátok meg megtörni ezt a médiaelnyomást, és eljuttatni néhány aktuális tényt a palesztin területekről.

fordította: autonóm

 

[1] – , az Oroszlánbarlang egy konkrét vezetés nélküli, magát milíciaként aposztrofáló szervezet, amelyet Izrael és a Palesztin Hatóság is terrorszervezetnek nyilvánított, nem sokat tudni róluk, csupán azt, hogy a Hamásztól és az Iszlám Dzsihádtól is elhatárolódnak. Izrael, a Szamáriában elkövetett összes támadást,  az ő számlájukra írja – a fordító megjegyzése