Ne tartsd magadban – írj a Tettre!

Ez a cikk több mint 5 éves.

Ezt a lapot kicsit több, mint egy évvel ezelőtt hoztuk létre azzal a céllal, hogy a közéletnek nevezett homokozóba balszélről beszálljunk.

Ami részben naív elképzelésnek indult, az közben meggyőződéssé szilárdult: hogy ha munkát teszünk bele, ha hangot adunk annak, ami a normál ügymenetben elveszne, akkor képesek leszünk valamiféle közösséget felépíteni. Így lett a maró kritika balról eszköze a hídépítésnek, hogy megtaláljuk azokat az embereket, akik hozzánk hasonlóan gondolkodnak, akikből valami fajta újat lehet képezni. A törekvésünk, hogy a kritikát kiszabadítsuk az elefántcsont-tornyokból az által, hogy a mindennapi életre húzzuk rá a vizes lepedőt, a maga módján beért.

De most úgy érezzük, hogy nem elég az, hogy véletlenül rátaláltunk arra, ami mellett Mark Fisher (s előtte mások is) kardoskodtak: egy valódi közösségi laphoz a közösség hangjai kellenek, nem csak botcsinálta tolmácsok.

Mint minden mértékadó lap, mi is elsősorban a haverjaink által írunk a haverjaink dolgairól, közérthetően, hogy ne egy elképzelt közönségnek húzzuk a nótáját, hanem magunkról beszéljünk egymásnak – ez ugyanis a valódi diskurzus megkerülhetetlen alapfeltétele.

Így most felhívást intézünk kedves barátainkhoz, az olvasókhoz, hogy aki úgy érzi, hozzájárulhat a közbeszédünkhöz negatív módon, vagy releváns mondandója van, amely nem fér el máshova: mi nyújtjuk kezünket, jöjj velünk, építsük tovább ezt a tábort.

Szigorú irányelveket nem is fektetnék le azzal kapcsolatban, hogy milyen anyagokat várunk: azt hiszem valamiféle szikronitás kialakult ebben a tágabb szellemi térben, ami az újbaloldal legszélét illeti. Mi azt szeretnénk, ha ez a lap részben magunkról, a mi tágabb világunk mindennapjairól szólna a kritika eszközeivel élve, de hiszünk abban is, hogy a kisérletezés tovább visz majd minket, mintha csak fáradt paneleket ismételgetnénk. A végcél ugyanis az, hogy a valósággal kezdjünk valamit, amiben ez a virtuális homokozó csak egy eszköz.

Amit ehhez nyújtani tudunk, az két szélsőbalos troll, mint szerkesztő, s az eddigi elérésünk: a Budapesttől Erdélyig terjedő underground, aktivista és egyre inkább radikális réteg, no meg a minket pénzért figyelő jobbos trollok bűbájos ötvözete, amely a statisztikában ritkán villant nagyot, de annál inkább visszaköszön az uccán.

Téma van bőven, a lakhatástól, oktatásról, ötvenhaton át az életünkre mindenhol rátörő széljobbos-kíséretű kisajátítási hullámig, no meg a tágabb közösségeinket érintő vitás kérdésekről ne is beszéljünk (hanem írjuk meg).

Ne habozz hát, hanem írj nekünk a Tett facebook oldalon, vagy ha te nem is írnál, de ismersz valakit, akiből érdemes a gondolatot kipiszikálni, továbbítsd neki ezt a felhívást.

Mert nem elég várni az árra, amely majd elmossa a partot: hanem a hullámokat is nekünk kell felkorbácsolnunk.