Vadiúj vadnyugat

Ez a cikk több mint 5 éves.

Egy hete két ember végig ment a Kertész utca Dohány utca felőli részén, és szánt szándékkal végigverte a Vittula és a Prága söröző vendégeit. Nem lesz minden kocsmai atrocitásból főoldalas hír, ezek az események aszerint kerülnek a hírfolyamba, hogy kik az érintettek. Ha vidéken történik az eset, az jobbára mínuszos, kisszínes, ha az érintettek mélyszegények, akkor a szélsőjobbos sajtó tud rajta egyet csámcsogni, hogy tudjukkik voltak (már amelyik finomkodik). Ez az eset azonban a főváros belvárosában történt, így az érintetteknek megvolt a lehetőségük, hogy visszalőjenek sajtóval. Ilyen ez, például Bayer Zsolt fia esetében is megtörtént.

Itt a hírértéket inkább az adta, hogy a rendőrség mennyire szerencsétlenül viselkedett, hisz az elkövetők a szemtanúk szerint konkrétan a szomszéd házba(!) bújtak el, miután valaki bentről szólt nekik(!) hogy jön a yard, és ennek ellenére nem sikerült őket elkapniuk – mintha nem is nagyon akarták volna.

Egy újabb fejezet a Bulinegyed néven elhíresült Eldorádó életéből.

A hír viszont annyi húrt tudott megpendíteni egyszerre, hogy ki-ki a maga módján felkapta: a szélsőjobbosok cikkezhettek egy kicsit a „cigányterrorról”, a Pesti Srácok viszont az internetes rambók véleményét emelte ki, hogy ha harminc embert végig tud ütni kettő, az bizonyára meg is érdemli, hisz tudjuk jól, hogy a Vittulába a mindenféle balliberális, gendersoros, stb. emberek járnak.

Az i-re a pontot azonban Tibi atya tette fel, aki az eset kapcsán azt emelte ki, hogy a Vittula micsoda egy fertő, veszélyeztetik a vendégeiket, hisz nincs biztonsági őr, és hát bizonyára azért voltak ott dizájnerdrogon szétcsapott balhés arcok, mert ez a Vittula közönsége, hajukismilyen, mi megy ott, stoner rock meg szomorú mémes bulik. Bezzeg náluk.

Na most túl azon, hogy az utcán történő verekedést nincs joga a biztonsági személyzetnek megfékezni – ez ismét az erőszak privatizálása lenne, amit a Gozsdu udvar önbíráskodó biztonsági őrei révén, korábban meg a Hajógyári szigetről jól ismerünk –, vagy hogy mennyire etikus a vendéglátásban a szomszéd kocsmát revolverezni, méghozzá úgy, hogy a vendégeket kirakjuk a blogunkra mutogatni, és rágalmazással felérő kontextusba rakjuk őket, az egész eset egy nagyobb tendenciába illeszkedik.

Nem is annyira burkoltan, méghozzá:

Ez a komment úgy szép, hogy Tibi atyáék szervezték meg tavalyelőtt a kocsmárosok békemenetét, amikor kivezényelték a dolgozóikat tüntetni a tervezett csendrendelet ellen. A lakókkal való megbékélés jegyében pedig több éjszakai biztonsági őrt javasoltak megoldásként, és hát valóban megszaporodtak a negyedben a fogdmegek, anélkül, hogy a biztonság javult volna, de egyre több hely kap ajánlatot arra, hogy béreljen fel horribilis áron éjszakánként egy ilyen békéltető-szakértőt.

A Vittula – és pár másik hely – a magyar underground megmaradt szigetei, amik már akkor intézmények voltak, amikor a Tibi atya-féle tömeges leitatóközpontok még üzleti tervként sem léteztek. Csoda, hogy máig egyáltalán kitartanak, és azok a problémák, amik a Bulinegyedet érintik, itt halmozottan csapódnak le: a túlzsúfoltság, a sok turista, a bezáró helyek miatt az éjszakai élet nem térben költözik, hanem időben nyúlik. Ezeknek a helyeknek az eredeti funkciójuk az volt, hogy „harmadik terek” legyenek, közösségi helyek, ahová az ember meló után betérhet nyugodtan, mert ha nem is ismeri a mellette ülő társaságot, egy miliőbe tartoznak, ami erős alternatíva az elidegenítő, személytelen, bömbölő lakossági zenés és rossz bólét felszolgáló tömeges leitatóközpontokkal szemben.

Összevetve ezt azzal, hogy bent már nem lehet dohányozni, nincsenek teraszengedélyek, az autóforgalom nincs korlátozva: ez kiadja azt a jól ismert, kocsma előtt a járdán nyomorgó káoszt, ami a pesti éjszakát jellemzi. Erre jön még rá a turisták áthaladó forgalma, meg a mindenféle balhés alakok, akik kezdenek kicsit túl sokszor megjelenni ahhoz, hogy szerencsétlen véletlenekként írjuk őket le.

Most úgy tűnik, hogy a frissen beköltözött vendéglátósok szeretnék kicsit megregulázni ezeket a maradék szigeteket is, ha kell, a kötelező szekussal, ha kell, akkor meg a hatósági feljelentéses tönkretétellel, rossz hír keltéssel, meg úgy általában a sajtón keresztüli nyomasztással. Nagyon elegáns egyébként a Vittulát kikiáltani balhés helynek olyan emberek részéről, akiknek korábban ki kellett hajigálniuk pár karlengetős neonácit a saját kocsmájukból (majd úgy bocsánatot kérni érte, hogy az inkább mosakodásnak sikerült) – arról nem is beszélve, hogy az alkoholizmusból viccet faragva toborozzák a vendégkörüket.

Valóban, ez egy más minőség a vittulás csajpophoz, meg az ironikus diszkóbulikhoz képest.

Idén önkormányzati választások lesznek, ahol a Bulinegyed elég szúrós kérdésnek számít majd – és a csendrendeletért küzdő civil szervezet élén egy szesztilalmat szorgalmazó nő áll, miközben Erzsébetváros most próbál új arculatot adni a környéknek, új szabályozással. Ebbe a vitába szállt bele Tibi atya azzal, hogy tapos egyet lefelé, az új TTT és a dzsentrifikáció miatt amúgy is szorongatott undergroundba.

Ahogy azt mondják, van itt minden, mint a búcsúban. De az biztos, hogy ha kiszorul a maradéka is annak a rétegnek, akik először belakták a vigalmi negyedet, akkor nem marad itt más, csak a NER-diszkó, a bizarr posztfasiszta Disneyland és a WizzAiren beröptetett hányókülönítmények.

Jobb csak pár embernek lesz, akik kaszálnak rajta. Mindenki más meg szokjon hozzá ahhoz, hogy ez a város tényleg ennyire nyomasztó.