Botrány Erzsébetvárosban: záróra helyett konzultáció jön

Ez a cikk több mint 4 éves.

A tegnapi, erzsébetvárosi képviselő-testületi ülés botrányosra sikeredett: megjelentek ugyanis a helyi civilek mellett a vendéglátósok is szép számmal.

Mint a Népszava beszámol róla:

Folyamatos bekiabálások, pfújolás és éljenzés, kacagás és szidalmazások között szavazta meg a VII. kerületi önkormányzat képviselő-testülete, hogy nem rendelik el a szórakozóhelyek azonnali éjféli bezárását, hanem egy testületet hoznak létre, amely február 28-ig kidolgozza, milyen feltételek meglétekor kaphat további nyitvatartási engedélyt egy vendéglátóhely a Bulinegyedben.

Mint ismeretes, Niedermüller Péter, az összefogás helyi polgármestere is azzal kampányolt, hogy megválasztása esetén haladéktalanul bevezeti az éjféli zárórát, a lakók közül pedig ezt a döntést visszatáncolásként élik meg.

Ezzel szemben Garai Dóra, az Élhető Erzsébetváros egyesület képviselőjelöltje azt kívánta elérni, hogy a zárórát már január elsejétől vezessék be, azaz a konzultáció befejezése előtt.

A konzultáció itt azt takarja, hogy az érintettek – a lakók és a vendáglátósok – kidolgozzanak egy kritérium-rendszert, ami alapján a jövőben éjfél után is nyitva lehessenek helyek a kerületben.

A helyi civilek azzal érvelnek az azonnali zárás mellett, hogy az ő pihenéshez és nyugodt lakhatáshoz való joguk folyamatosan sérül 2013 óta, amikor is Belső-Erzsébetvárosban egyszerűen megszüntették a záróra-szabályozást egy az egyben. Ezzel párhuzamosan a többi kerületben sorra szűntek meg a szórakozóhelyek, és kialakult a régi zsidónegyed helyén a bulinegyed, aminek következtében a helyi lakosság több, mint fele, mára elvándorolt.

Ehelyett a képviselő-testület úgy határozott, hogy zárt ajtók mögött, két vendéglátós- és egy, a lakókat képviselő személy folytassa le a konzultációt, akik majd javaslatot tehetnek, mely alapján Niedermüller Péter polgármester eldöntheti, hogy mit bocsájt majd szavazásra.

Az érv emellett úgy szól, hogy időt kell adni a vendéglátóhelyeknek, ami alatt felkészülhetnek a zárás gazdasági hatásaira és a kritériumoknak való megfelelésre.

Az Élhető Erzsébetváros blogja erről azt írja, hogy a lakók nem bíznak a konzultáció sikerében, és értetlenül állnak az előtt, hogy miért lesznek benne többségben a vendéglátósok, ha a polgármester elvileg a lakosokat hivatott képviselni.

Egyelőre tehát úgy néz ki marad a vigalmi negyed, aminek a lakók finoman szólva nem örülnek, mellette pedig a jobboldali média már le is csapott arra, hogy az összefogás becsapta a választóit.

Ha van fejlemény az ügyben arról beszámolok, addig is kíváncsian várom a konzultáció eredményét, ami módfelett érdekes „piaci önszabályozás” kísérletnek tűnik – azaz pont annak, aminek a kudarcát már évek óta nyögik a helyi lakosok, meg mindenki más, akiket kiszorít a városból a buliturizmus-dömping.

Az Erzsébetvárosban dúló viszonyokról még a kampány alatt itt írtam.